Novi Sad
11.05.2012.
05:12 > 13:48
JKP "Vodovod i kanalizacija" saopštilo je da će raskinuti ugovor sa izvođačem radova u Ulici Lasla Gala i Alekse Šantica.
  • 14.05.2012 07:03
    malo edukacije
    Javna preduzeca raspisuju radove prema zakonu o javnim nabavkama da bi se izbeglo muvanje sa izvodjacima. Ali avaj, zakon je samo okvir za mahinacije. Postupak je takav da se prvo pravi lista podobnih izvodjaca (na javnom konkursu da bi se ubrzao postupak izdavanja poslova)i tu JP postavlja zahteve kojima se namesta ta lista podobnih a onda se poslovi nude izvodjacima s liste pa ko bude najpovoljniji cenovno. Posto su svi igraci u dogovoru medjusobno namestaju sta ce ko da radi (obicno je podobno nekoliko firmi). Ali baki, treba se uvaliti na listu a zna se kako to ide (procentualno). To tako funkcionise svuda u Srbiji i vrlo tesko se na posten nacin posao dobija. To su igre na visokom nivou politicara i onih koji imaju novac a kasnije se sva krivica svaljuje na sluzbe JP koje to sprovode, izvodjace i druge u ovom lancu nebitne. Osnovno je pitanje ovde kako je izvodjac koji tako lose radi mogao da se nadje na listi podobnih?
  • Koordinacija

    11.05.2012 21:01
    Palite
    Vise od Toplane.Toplana zavrsila radove 5 dana pre roka.
  • Bibop i Rokstedi

    11.05.2012 14:58
    Neću da branim ni ovog iz vodovoda (nije ni taj nevin) ali, zaboga, ako ste već videli da je stanje takvo, bez dozvole, loše zemljište, silne druge prepreke, nerealan rok, a naročito ta stavka nerealan rok, zašto je taj izvođač uopšte potpisao taj ugovor i obavezao se da će te stavke ispoštovati? Skroz se slažem da treba odje*ati svakog ko krene da odugovlači bez osnova, i to u roku od odmah. Ta besomučna raskopavanja mi smetaju i ružno je za grad. A, gle ovu izjavu: ... tehnologija građenja je morala da se promeni usled...Pa, kako god obrneš, vaše tehnologije su kao iz prošlog veka. Aj, molim te!
  • gogiska

    11.05.2012 11:22
    Evo rade!
    Evo danas rade, majke mi!

    Gledam ih vec mesecima u Alekse Santica kako sede... Da ne gresim dusu ima 2 radnika koji ponekad kopaju. Ima i jedan kog zovu Dugi, on vozi bager, ponekad se u bageru sa njim vozi i mladja zenska osoba, menjaju brzine zajedno ponekad se i potuku... Super su bili oni kamioni privatnih prevoznika koji su danima odnosili i donosili pesak. Jedino mi zao ta dva radnika koji kopaju ponekad, posto su isti rov zatrpavali i kopali 4 puta... Tako se to radi/ne radi u Alekse Santica..

    No evo danas rade, jadni ni ne znaju da su dobili otkaz...

    A da smo znali da ce biti do avgusta znali smo! Sve je ukazivalo da je Avgust pravi mesec za zavrsetke radova.
  • @Anonimus

    11.05.2012 10:34
    11:25 • 11.05.2012.
    Nemate vi pojma Anonimuse, a napisali ste referat.
    Koji JKP "Put"? I sta je radio?
    JKP "Put jeste radio jedan deo tih poslova, koji se odnosi na puteve.
    Ako ste vec krenuli na tu temu, gde zaboraviste i sta se desi sa Tvrdjavom, Sidrom, Petro-Montom, Kanal DTD... i da dalje ne nabrajam, jer svih se ne mogu setiti, a nije mi ni cilj da bilo koga (kao Vi) izdvajam, pa ni ove koje sam nabrojao.
    Bilo je sasvim dovoljno kvalitetnih izvodjaca koji su mogli da progutaju sve te sitne pescane probleme. I svi su mahom bili iz Novog Sada, sto ne znaci da ih nije bilo i sa strane.
    Postojala je sasvim zdrava konkurencija. Znalo se ko sta moze, a ko ne moze.
    Prema tome, taj Vas JKP "Put" nije bio tako neprikosnoven kako ga prikazujete, a ne znam ni zasto to cinite jer mu to ne pomaze.
    Ovo sada je nesto o cemu ne vredi trositi prostor ni vreme.
  • Marko

    11.05.2012 09:41
    Lud i zbunjen su tu, fali normalan
    Problem je što firma Milenium i njeni radnici nemaju pojma šta treba da rade i kako se to radi. 90% ekipe samo šeta i zagleda se u rupe koje su napravili. Možda bi radovi krenuli brže kad bi im neko objasnio čemu služe te cevi koje vire iz prokopanih rupa.
  • 11.05.2012 09:25
    Nekada davno sve te poslove na teritoriji grada je izvodio JKP "Put". Taj JKP "Put" je pre 2000. godine 40 i kusur godina odrzavao kompletnu infrastrukturu u gradu i okolini. Pamtim da sve sto je u tih 40 godina napravljeno traje i dan danas. Sve ono sto se radi posle 2000. godine pa naovamo propadne jos u prvoj godini garantnog roka pa se onda grad navlaci sa izvodjacima da to poprave pa u tom navlacenju prodje nekoliko godina tj. istekne garantni rok i na kraju nista ne bude sredjeno. Pogledajte samo onaj cuveni behaton na uglu Dunavske i Zmaj Jovine kod biblioteke. Izmedju onih granitnih ploca koje sluze kao slivnici ima razmaka i po nekoliko santimetara. Kao da ih je neko ubacio u ves masinu i oprao na 90 stepeni a oni se skupili. Uopste ne kontam kako kamen, granit, moze da se toliko skupi i da se uopste skupi i izgubi na svojoj zapremini. U Zmaj Jovinoj malo pa malo one resetke za odvod kisnice se polome, puknu pod tezinom ljudi koji tuda prolaze. Nista nisu u stanju da naprave kako treba a imaju najmoderniju tehniku i masine a cudi me kako su pre 100 pravili puteve i ulice rucno drvenim maljevima nabijajuci zemlju i kaldrmu i to stoji i dan danas i izgleda kao da je juce napravljeno a ne pre 100 godina.
  • tamara

    11.05.2012 08:08
    STRAŠNO
    Mi bukvalno iz ulaza zgrade upadamo u pesak , kao na divljoj pescanoj plazi. Nemamo ni privremeni trotoar, cak ni daske po kojima mozemo preci ulicu. Na nekim mestima trotoar koji su uklonili , stoji sa delovima armature koje strce na gore. S obzirom da je uvece mrkli mrak , pitanje sata je kad ce se neko povrediti. Strasno.
  • Mrgud

    11.05.2012 07:59
    Ima li tu slicnosti?
    Ulica Vojvodre Supljikca, ulica Lasla Gala i Alekse Santica... Nije li to identicno, ili bar dobrano slicno? Nije li to slika i prilika stanja u ovom gradu?
    I u svemu tome uspesne firme kojima upravlja bratija LSV-SPO.
  • @Nikola

    11.05.2012 07:55
    Jeste, ali
    "Graditelj NS" sve poslove (ne samo za Vodovod)radi (ne prilicno, nego) dobro i profesionalno.
    I to nije tema ni jednog od ovih, ili slicnih, komentara.
    Tema je da li to samo radi Graditelj, ili u ovom gradu ima jos neko ko to moze tako, a za manje para, da uradi.
    Drugo i jos teze pitanje je kako to da u ovom gradu nema gradjevinske firme koja moze da odradi tako jedan tricav posao nego se angazuju firme iz Beograda i time direktno dokazuje teza koja se odnosi na nase novce. Nasi novci zaista odose u Beograd i to dva puta. Prvi put kad se uberu nameti na privredu i gradjane, a drugi put kad se deo toga vrati u Novi Sad.
    I ko to radi? Oni sto pitaju gde su novci.
    Pri tome se ne broji deo koji se preko Svajcarske i drugih kanala vrati u nas grad na privatne racune, ili ostane u inozemstvu na takvim istim racunima.
    O tim firmama koje im sluze za pranje novca sve se vidi i manje ili vise sve se zna. Samo sto to niko ne zeli da otvori kao problem, a svi se zaklinju!!!
  • Mikica

    11.05.2012 07:48
    @Ovo nije članak za čitaoce - već za one koji raz
    Ko tu sa kim treba da se dogovori?
    Ovi sto znaju su ti pokusali ukazati na nesto sto bi trebalo da znas, bilo da ti kaze Bjelajac, bilo ovi sto znaju, a mozda i da sam nesto saznas povezujuci iznete cinjenice.
    U suprotnom, koja je svrha ovog tvog komentara?
    Da cute ovi sto nesto znaju, ili oni koji te pogresno informisu?
  • Nikola

    11.05.2012 07:21
    Koliko god "Graditelj NS" bio prozivan zbog toga sto skoro sve poslove za Vodovod oni dobijaju....
    Oni rade prilicno dobro i profesionalno, a koliko znam plate radnicima su redovne i nisu uopste lose.

    Gorse su te firme koje dobijaju poslove, ne zavrsavaju na vreme a radnike ne placaju.
  • 11.05.2012 06:56
    ljubavne igrarije
    kazu, to je spsovska firma. zasto se raskida (ili mozda ne) razmislite sami.
  • ovo nije članak za čitaoce

    11.05.2012 06:49
    već za one koji razumeju o čemu se radi..
    neka se dogovore lično, a ne preko novina..
  • bb

    11.05.2012 06:12
    NOVI SAD - BEOGRAD
    1.Firma Millenium je iz Beograd - ZASTO?
    2.Majstori nisu dobili plate 5 meseci - ZASTO?
    Pa da li je moguce da mi u Novom Sadu ne mozemo da nadjemo izvodjace radova vec nam dolaze Beogradske firme, kojima DS placa i pere pare preko njih a da pri tom jadni majstori 5 meseci platu ne dobiju.
    I onda Pavlicic kaze bicu ponovo gradonacelnik!!!
  • mario

    11.05.2012 06:10
    Sta god bude epilog, ovo ce biti jos jedna ulica sa koje nestaje kaldrma i zamenjuje je „moderan” asfalt, tuga...
  • Znatizeljan

    11.05.2012 05:56
    Samo da pitam
    Ako je dozvoljeno da pitam:
    Ko je tu projektant i nadzorni organ?
    Da li inzenjer iz "Milenium tima" laze ako kaze: "da im je nejasna odluka prema kojoj je prvo postavljen toplovod koji je znatno plići, a tek onda vodovod i kanalizacija koji su na većoj dubini, zbog čega su radnici bili prinuđeni da se podvlače ispod postojećih toplovodnih cevi"?
    Na sta sada lici taj toplovod i kakva je njegova staticka stabilnost?
    Cija je to firma "Projekt montaža" kojoj zele da daju posao, odakle je, da li je to pravi naziv za tu firmu na koju se misli?
    Ima jos neka firma osim "NS-Graditelja" koja je iz Novog Sada, koja je kadrovski i tehnoloski osposobljena da moze da uradi takve radove?
    I na kraju (zbog tvrdnje da su radovi krenuli bez dozvole, da je inspekcija zatvarala gradiliste): da li su ovo prvi racuni koje gradjani ovog grada placaju za svu predizbornu halabuku oko investicija uoci izbora?
  • 11.05.2012 05:27
    Da li to znaci da ce u Novom Sadu poceti da se ispostuju ugovori i da ce tako Novi Sad u buduce postati

    Grad po meri coveka za zivot

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna